Tags

, ,

plCo się stało się z ciepłymi talerzami? Nikogo nie interesuje już serwowanie jedzenia na podgrzanych talerzach. Mówię tu o restauracjach, barach, hotelach, podczas eventów… Dania podawane są na zimnych talerzach.

Zaczynam podejrzewać, czy czasem serwowanie zimnych potraw nie należy do polskiej tradycji. Rozmawiałem ze swoją przyjaciółką na ten temat, która powiedziała, że w Polsce nigdy nie są podgrzewane talerze ani w restauracjach, ani w domach. Mama jednego z moich polskich przyjaciół była wręcz zdziwiona ideą podgrzewania talerzy. A moja matka zanim przystąpi do jedzenia zawsze dotyka talerz i rozczarowującym tonem stwierdza “hm, zimny talerz”. Nawet w domu sprawdza, czy jej mąż podgrzał talerze przed podaniem obiadu.

W szkole gastronomicznej, gdzie chodziłem, wyrabiano w nas nawyk podgrzewania zastawy. To był wymóg, ponieważ zimne talerze ściągają ciepło z potraw. W profesjonalnych kuchniach znajdziecie specjalne podgrzewacze do talerzy. W najlepszych restauracjach nie raz zobaczycie kelnera trzymającego talerz przez ściereczkę. Podgrzewanie talerzy nie jest takie trudne. Wystarczy to zrobić 5 min. przed podaniem. To świadczy o wysokiej kulturze w podejściu do klienta. To również pokazanie szacunku do klienta, któremu serwujesz danie. To się nazywa “good hospitality”

A zatem gdziekolwiek podajecie potrawy, w domu, w restauracji, proszę, podgrzewajcie talerze.

enWARM PLATES
What has happened to warm plates? Nobody is bothering to serve hot food on warm plates, anymore. I’m talking about food served in restaurants, bars, venues and hotels, and arriving to the table on cold plates.

I am beginning to wonder whether not using warmed plates is a Polish thing. I have mentioned it to friends and they tell me that plates are never warmed over here: not in the home, nor in catering establishments. One Polish friend’s mother was quite shocked at the idea of heating her plates before placing hot food onto it. Yet, my mother always touches her plate before she begins eating and will disapprovingly say, ‘Hm, cold plate,’ if she is dissatisfied. Even at home, she will test her plate to check my father heated it.

When I was at catering college we learnt that all hot food must be served on warm plates, otherwise the cold china will take the heat from the food. We even had plates loaded into special warmers. That is why the waiters in good establishments will serve plates with a cloth – because they’re meant to be very warm.

It is not difficult to heat a plate. For professionals in the catering trade, there are industrial plate warmers, but anybody can place plates in a warm oven for 5 minutes; or rinse the plates under hot water to take the chill off; or place the plates on a hot pot for the last few minutes before serving.

Apart from wanting my hot food served hot, it is good management and courtesy to serve customers, guests or friends with warm plates. It shows that you care whether somebody receives a hot dish to appreciate your food. It is called ‘good hospitality’.

So, whether at home or in a restaurant, please remember to warm your plates, won’t you?

imgre4 imgres3 imgres2 imgres1

Advertisements